Konsten att mötas

Ett projekt från Sveriges Konstföreningar (SKF).
Kulturföreningen Lyktan i Skogås är en av 20 utvalda föreningar i det landsomfattande projektet.
Syftet med projektet är bland annat ”att öppna konstföreningarna för nya aktörer, nya samarbeten och ny publik” och att uppmuntra föreningarna till samarbete med utlandsfödda och nyanlända konstnärer i syfte att underlätta för dem att komma in på den svenska konstscenen.

Projektet finansieras av Svenska Postkodstiftelsen.

Se reportage Konsten att mötas 2018 

Foto & Layout: Juha Vilppunen

Första mötet med konstnärerna i november 2017.

Från vänster: Irina Tutova, Iryna Hauska, Mika Ohmori och längst till höger Nasrin Taghizadeh. Aurora Persson saknas på bilden.


Projektets separatutställningar, möten, workshops och studiecirklar under 2018 har hållits på Galleri Lyktan i Skogås.


Projektet avslutas i oktober-december med en grupputställning på Östra Gymnasiet i Trångsund

Nasrin Taghizadeh,

konstnär född i Iran. Arbetar oftast med grafik och då gärna med blommor och fåglar som motiv.
Nasrin höll en uppskattad workshop i att trycka grafik. Både unga och äldre elever deltog. Lyktan oktober 2018.

Aurora Persson

född i Mexiko. Hon målar abstrakta motiv i akryl och ”enkaustik”-teknik. Det innebär att man använder t.ex. bivax som bindemedel till färgpigmenten.
Aurora vid invigningen av grupputställningen på Östra Gymnasiet, hösten 2018.
Nedan bilder från Auroras separatutställning
på Galleri Lyktan i april.

Aurora höll en mycket uppskattad workshop, ”Konsten att måla med klassisk musik”, tillsammans med en stor grupp entusiastiska gymnasieelever. Elevernas konstverk ställs ut på Galleri Lyktan under december 2018 och en bit in på januari 2019.

Irina Tutova

konstnär född i Ryssland. Har bott och haft utställningar i Moskva, Kurdistan / Irak och i Sverige. Arbetat med filmkläder och illustrerat 21 böcker på bokförlaget Samsung Taragon, Sydkorea.

Mika Ohmori

arbetar inom många olika områden, som t.ex. böcker, reklam och webbsidor och har stort intresse av illustrationer för barn. Mika genomförde en workshop på Galleri Lyktan för barn och vuxna,
”Shrinky Dinks” som blev en stor succé.

Vernissage och workshop

på Östra Gymnasiet
1 oktober 2018

Östra Gymnasiets rektor Stefan Vilkman tillsammans med de utställande konstnärerna, fr. vänster: Mika Ohmori, (gäst), Nasrin Taghizadeh, Iryna Hauska, Pia Idenstedt från SKF och Aurora Persson.

Aurora Perssons

workshop ”Konsten att måla med klassisk musik” var populär hos eleverna. En viss tvekan i början övergick till så stort intresse att det skapade köer till borden.

Iryna Hauska

Iryna Hauska´s workshop gick ut på att göra former som sedan skulle användas till att gjuta händer i gips. De kommer att ingå i ett projekt med ett hundratal händer. Det krävdes en viss lugn och disciplin för att resultatet skulle bli lyckat. Man skulle hålla händerna helt stilla i ca 10 minuter.

Från vänster:
Lyktans projektledare Aljona Sandgren och de deltagande konstnärerna
Iryna Hauska,
Mika Ohmori, Aurora Persson och Nasrin Taghizadeh.

Sveriges Konstföreningar med projekt ”Konsten att mötas” vill skapa nya spännande möten och kreativa samarbetsprocesser och samtidigt underlätta för nyanlända konstnärer att komma in på den svenska konstscenen. Kulturföreningen Lyktan är en av deltagarna.

Projektet pågick under 2018.

Lyktans del i projektet avslutas i oktober med en gemensam utställning på Östra Gymnasiet.

Nasrin Taghizadeh, iransk född grafisk konstnär, presenterar med teman Grafik i färg med blommor och fåglar.

Monotypi är en konstgrafisk tryckteknik där varje tryckbild är unik, då tryckplåten är preparerad med en teknik där bilden inte bibehålls efter tryckning. Ett exempel är tryck med målad metallskiva. En enkel form av monotypi, lämplig för skolbruk, består i att man snabbt med pensel lägger ett antal ”färgfläckar” lagom våta på ett ritpapper och därefter lägger ett annat papper över samt snabbt och med viss kraft drar med handryggen över det och därefter drar isär papperen, man får då former som knappast går att åstadkomma med pensel och som inbjuder till fantasifulla tolkningar.

Aurora Persson, född i Mexiko, visar abstrakt måleri i unik enkaustik och akryl.

Enkaustik (av grekiskans enkaustikē, konsten att göra inbrända målningar), eller vaxmålning, är en måleriteknik med smält bivax som bindemedel för pigment. Målningen kan efteråt bearbetas med varma järn.

Enkaustik var vanlig under antiken och äldre medeltid, och har sedan 1900-talet fått ett nyväckt intresse bland konstnärer. Aurora är en av få konstnärer som behärskar tekniken.

 Mika Ohmori, japansk illustratör, presenterar bl.a. annat hennes vision av Sverige och Japan

En illustratör är en konstnär som skapar illustrationer till en bok, tidning eller annat medium. Illustrationerna ska ofta fungera som komplement till en text för att skapa uppmärksamhet, informera, förtydliga, instruera, visualisera, roa eller för att göra någonting snyggt och tilltalande. Illustrationerna sätts ofta samman av en formgivare eller art director tillsammans med text i en grafisk form såsom böcker, periodiska publikationer, reklam, informationsmaterial, spel och eller webbsida.

Illustratörer ska inte sammanblandas med serietecknare. Dessa är serieskapare som både sköter bild och layout av en tecknad serie.

Tekniken för att ta fram en illustration kan variera, och det kan göras digitalt eller analogt eller i en kombination av båda två. De klassiska teknikerna är tvådimensionell teckning i blyerts, med färgpennor eller krita, målning i akvarell, akryl, gouache eller olja. Numera framställs många illustrationer, både tvådimensionella och tredimensionella, digitalt i dator eller på ritplatta i program som Illustrator, Photoshop, Corel Draw, Paint, ProCreate, Maya, Cinema 4D eller liknande. Ofta blandas de olika teknikerna så att någonting först skissas för hand för att sedan tecknas rent eller färgläggas i dator.

Många illustratörer har utbildatskonstskola, folkhögskola med bildinriktning, serietecknarskola, animationsskola eller någon form av designskola. Men det finns även många som är helt självlärda.

Att arbeta som illustratör innebär oftast att man jobbar som egenföretagare då det är relativt få företag som anställer en illustratör. Den digitala spelindustrin och animationsindustrin har dock på senare år kommit att bli en viktig arbetsgivare. De frilansande illustratörerna arbetar med kortare eller längre uppdrag till flera olika uppdragsgivare eller med helt egna projekt. Det kan handla om allt från flera illustrationer till en bok, mönster till ett tryck på en handduk, en seriestripp eller kanske en enstaka bild till en reklamkampanj.

Konstnärinna Iryna Hauska, född i Vitryssland, visar en del av hennes abstrakt konst. Meeting in colours

Akrylmålningar har blivit en stor trend mycket på grund av dess bekvämlighet. Akryl används vanligen av många konstnärer, och har snabbt blivit ett val för såväl proffs som nybörjare som fortfarande lär sig grunden. För att behärska konsten akrylmålning, måste du ha rätt information om ämnet. Vad är det som skiljer akryl från andra färger? Vilka punkter måste du känna till om ämnet?

Till att börja med så är akryler kanske en utav de mest bekväma färgerna att måla med – de är vattenbaserade och de torkar väldigt lätt. De är gjorda av harts, som har kombinerats med en emulsion. Det som är bra med dem är att du inte behöver någon annan typ av lösningsmedel, allt du behöver göra är att blanda upp dem med vatten. Detta är tillräckligt för att tunna ner slagen och skapa finare detaljer på din målning. Allt du behöver göra när du är klar med din målning är att skölja borsten med vatten. Färgen försvinner väldigt lätt. Det finns också andra viktiga faktorer som du bör beakta.